Taman kada smo pomislili da se situacija u Mostaru počela polako smirivati, te da su nacionalne tenzije bačene u drugi plan, stvar se ponovo pogoršala. Jak vjetar je otpuhao neka osnovna prava, te tako ponovo majorizirao određene društvene grupe.

“Evo mi smo taman krenuli naprijed, počela neka priča o određenim koalicijama i polako se počeli pripremati za rad kad, kad bura. Mi se jedva nekako organizujemo, nakanimo, dogovorimo i počnemo raditi, i onda nas ovo pogodi”, rekao je Dragan Čović.

Obje nacionalne strane su poprilično ogorčeni jakim vjetrom, te je šteta neprocjenjiva na obje strane.

“Pored prava na lokalne izbore, otpuhano je prihvatanje činjenice kod određenog broja Hrvata da se desio udruženi zločinački poduhvat. Činjenica kod jako malog broja, ali opet je i to nešto. Zatim je s druge obale vjetar odnio u nepovrat dogovore sa SDA, koji su pristali da sarađuju s nama na lokalnom nivou. Također je nestalo nekih 3,5 miliona KM iz budžeta, koje je bura proteklu noć otpuhala u nepoznatom smjeru. Mislimo da će ovo zaista unazaditi sve građane Mostara, kao i šanse da se formira vlast, organizuju lokalni izbori, učini neki progres, mogućnost usvajanja budžeta, kao i podizanje ekonomije u ovom dijelu zemlje”, dodao je Čović.

Kao rukom odnesena su i sredstva za nastavak realizacije trase autoputa VC, te mogućnost dogovora oko mosta koji spaja Pelješac s drugom obalom Hrvatske.