Vreća u kojoj se nalazio novac za ovomjesečnu isplatu penzija, nestala je prilikom nevremena koje je zadesilo našu zemlju u proteklih par dana. Novac je bio spreman za distribuciju naredno jutro, međutim, te noći se situacija zakomplikovala.

“Ja sam pripremio novac, sortirao ga po adresama i stavio u vreću, kako bi bio spreman za transport širom zemlje. Nije to neka svota novca, par desetina hiljada maraka, znate koliko su penzije male. Vreća je otprilike kapaciteta 30 litara, i nije mogla da podnese brzinu vjetra. Ostavio sam je pored prozora kako bi ujutro kolege mogle da je preuzmu i distribuiraju, međutim, tokom noći je počela oluja. Izgleda da nisam dobro zatvorio prozor, otvorio se i vjetar je zakovitlao vreću u zrak. Ujutro smo našli nekoliko stotina maraka u radijusu od 500 metara oko zgrade”, rekao je Pero Šapka, poštar koji je pripremao novac za distribuciju.

Oko 450.000 penzija je nestalo u trenu oka, i zasigurno rastužilo mnoge naše sugrađane treće životne dobi. Međutim, da ima dobrih ljudi, pokazuje i gest grupe mladih političara. Oni su se samoorganizovali kako bi nadomjestili štetu.

“Nekoliko mojih kolega i ja smo ujutro sjedili i pili kafu prije sjednice, te tabirili dnevnu štampu. Pročitali smo vijest da su sve penzije nestale i nismo mogli da sjedimo skrštenih ruku. Kad shvatite da stotine hiljada ljudi ovaj mjesec neće imati da kupi hljeb, ne možete biti ravnodušni. Obzirom da smo novi u politici, te da naša pripravnička plata iznosi svega 9.800 plus topli obrok od sitnih 2.000 KM, odlučili smo pomoći. Odvojili smo novce od toplog obroka i donirali ih za penzije. Uspjeli smo napuniti fond i još je ostalo para da se uzme teža i kvalitetnija vreća. Drago nam je da smo konačno uradili nešto za svoje građane”, riječi su Muamera Ustolčića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.