Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a po prijedlogu Udruženja “Nane/bake Bosne i Hercegovine u saradnji s djedovima i strinama”.

Naime, kako iz ovog Udruženja navode, inicijativu su pokrenuli prije pet godina, ali zbog jako dugih i komplikovanih procedura, izmjena Zakona je tek ove sedmice došla na red u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Mi godinama pokušavamo da naše unuke natjeramo da nose potkošulje ali oni to ponekad izbjegnu tako namazano da smo se, pravo da vam kažem, jednostavno umorili od toga da stalno idemo za njima u grad i provjeravamo jesu li navukli potkošulju preko bubrega ili nisu. Iz ovog razloga smo došli do zaključka da bi najbolje bilo da mi to ubacimo u zakon i onda ako prekrše obećanje dato državi da ih ista kazni i stavi u zatvor u kom ćemo mi odmah znati da li su nešto zeznuli ili nisu. A kad su u zatvoru onda moraju nositi potkošulje što nam isto tako ide u prilog da se i mi malo odmorimo i pogledamo neku epizodu Zadruge ili Istanbulske nevjeste. Vuk sit, a ovce na broju kao što bi mi, stariji ljudi rekli” – izjavila je za naš portal Senada Nisijeo.

Kako Šatro.info ekskluzivno saznaje postojala je inicijativa da se za ovo teško krivično djelo ponovo uvede kazna doživotnog zatvora ili električne stolice.