U Istanbulu je svečano uručen orden “Omer paša Latas” Bakiru Izetbegoviću za uspješnu osmanizaciju Bosne i Hercegovine. Orden se dodjeljuje samo u rijetkim prilikama, i to onima koji u zemljama u kojima je nekada vladalo Osmansko carstvo i dalje šire tu ideologiju.

“Bakir je zaista veliki Osmanlija i on tu ideju zagovara. Za sve koji možda ne znaju, Omer paša Latas je poturčeni Srbin koji je radio sve kako mu sultan kaže, te aktivno razarao plemstva, intelektualne slojeve društva i pisce Bosne koji su se protivili okupaciji Osmanlija i zalagali za nezavisnost. Bakir je jedan od najvećih”, rekao je Osman Erdogluar, predsjednik komisije “Stambol do Dunava”, organizacije koja se zalaže za obnovu Osmanskog carstva.

Predsjedavajući predsjedništva nije krio oduševljenje zbog ovog priznanja, te je uputio kratko obraćanje na kraju ceremonije.

“Ja sam prije svega sretan da radim u korist naše Turske braće i islama. Ja volim BiH onoliko koliko je zelena, a ostatak njene historije i kulture me ne zanima. Nama je najbolje bilo pod Turcima, i ja se zalažem da se njihova vladavina vrati na naše prostore. Ja ću sve učiniti kako bi državne pare, koliko god mogu, prebacim u Tursku, jer je ona naša majka. Samo jakom Turskom možemo imati Bosnu za sebe, kako ne bi pala u Srpske ili Hrvatske ruke”, rekao je Izetbegović.

Inače, Izetbegović i Omer paša Latas imaju sličnu historiju, jer su obojica svojevoljno postali vazali imperije.