Emotivni govor predstavnika vlasti u Kantonu Sarajevo, koji će po svemu sudeći danas završiti svoju vladavinu, probudio je osjećaje mnogih. Damir Nikšić je u pola obraćanja zatražio objašnjenje zbog čega SDA i njeni koalicioni partneri žele smjenu aktuelne vlade, a nedugo nakon toga medijima se iz stožera SDA obratio i Bakir Izetbegović, koji je htio da obrazloži razloge zbog čega su je htjeli oboriti.

“Ta prelivoda Damir Nikšić, koji ne zna ni koju politiku zastupa te svoj obraz prodaje po potrebi, usudio se da pita koji su razlozi zbog kojih napadamo vladu, pa ću ja evo da odgovorim njemu i svima koji su u dilemi zašto smo odlučili ponovo preuzeti kanton. Nije li svima jasno da je SDA jedini legitimni vladar ove zemlje, barem u onom dijelu gdje su dominantni Bošnjaci?! Ko još ima sumnje da neko drugi treba da vlada ovom zemljom sem nas, neka se priključi toj propaloj koaliciji i nek prizna poraz. Pa i pticama na grani su jasni znakovi da smo mi zapravo ti kojima pripada Kanton Sarajevo. Damir traži razloge, a ja ću mu dati opipljive i jasne argumente. Niste li primijetili da se sinoć u noći s utorka na srijedu zrak totalno popravio? Nije li svima to dovoljan znak zbog čega smo smijenili ovu vladu, pa grad je fizički prodisao nakon vladavine tih lažnjaka i preletača!? Nismo još ni sjeli u fotelje vlasti a već se osjete promjene. Šta mislite šta će biti tek kad počnemo raditi? Pa ima od Sarajeva da napravimo New York u rekordnom vremenu. I ne samo da je zrak dokaz našeg budućeg progresa i prosperiteta, već je i još jedna činjenica tu koju niko ne može osporiti, a koja dokazuje naše tvrdnje. Februar samo što nije počeo, januaru je kraj i nema više agonije i depresije kojoj smo svi izloženi. Ako Damir Nikšić i njemu slični žele još koji argument, neka mi se slobodno jave i ja ću im objasniti. Savjetujem im da muški prihvate poraz, te da pokažu svoju hrabrost. Kada je nisu imali u ratu iz kojeg su se ispalili na zapad, neka barem sad pokažu mrvu muškosti i dostojanstva”, rekao je Bakir Izetbegović tokom vanrednog obraćanja medijima.

Izetbegović je također dodao da će ispraviti sve greške vlade u proteklih godinu dana, te da će stvari vratiti na fabričke postavke. Sve što je urađeno korisno za grad biće anulirano i krenut će se fino i saburli ispočetka.