Nakon protesta vozača koji ovih dana uzburkavaju javnost u Bosni i Hercegovini, oglasio se i Bakir Izetbegović saopćenjem ispred Stranke demokratske akcije.

Ovom prigodom, Izetbegović, odnosno SDA navodi da bi se cijene goriva trebale što više smanjiti, jer vozači koji zaustavljaju svoja auta u znak protesta po glavnim ulicama u gradovima, a tako i u Sarajevu, blokiraju prilaz Sarajevo City Centru, a samim tim i prodavnici odjeće Zara.

“To je strateška pozicija za našu stranku, ali i za sve građane Bosne i Hercegovine, a ponajviše Bošnjake. Mi ovim putem želimo da apelujemo na izvršne vlasti da smanje cijenu goriva kako se ovi demonstranti ne bi okupljali oko SCC-a i tako blokirali ulaz u objekat u kojem se nalazi prodavnica Zara. Naš lider jer uradio mnogo posla kako bi doveo Al Shidi grupu u Sarajevo, a onda i napravio jednu prodavnicu vrhunske odjeće po pristupačnim cijenama za naše građane. To mora i treba da se poštuje, te iz tog razloga zahtijevamo od Federalne vlade da uradi sve što je potrebno kako bi cijena goriva spala, a ovaj objekat nastavio sa funkcionisanjem”, rekao je Šefik Džaferović.

Kako ističu u saopćenju, osim što smeta stranci, ovakve blokade ne donose ništa dobro bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

“Znate li vi koliko porodica živi od ovog tržnog centra? Znate li šta im uradite kad im onemogućite da ljudi regularno ulaze i izlaze i troše novac tamo? Vi udarate na hljeb njihove djece i ukućana. Stoga vas molimo da prestanete s ovim protestima ili da ih preselite negdje van Općine Centar, jer se ne možete ponašati tako neodgovorno prema općini koja ima toliku vrijednost”, dodao je Izetbegović.

(FOTO: N1)