Bakir Izetbegović je napunio 65 godina, i time ostvario pravo na penziju. Kako bi mu se priznala, on se mora registrovati kao penzioner barem na jedan dan, nakon čega može da se nastavi baviti svojim poslom. Pripreme za dan penzije izvodi temeljito i precizno.

“Decenijama već slušam kako penzioneri teško žive u našoj zemlji, i moram vam priznati da sam malo isprepadan. Zakon mi nalaže da se moram penzionisati barem na jedan dan, ali ja se bojim. Strah me da ne ostanem kokuz i gladan, da ne daj Bože ostanem penzioner duže od jednog dana. Ja sam zagovornik onog stava da čovjek treba da radi dok je živ ili do kad mu to zdravlje dozvoljava”, rekao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je danas otišao u banku i podigao 10.000 KM, kako bi uspio nekako da preživi kokuzni dan koji je pred njim.

“Sebija mi je govorila da podignem još novca, a ja nešto kontam da mi je dovoljno. Pa kada sam mogao rat provesti u trezoru, onda valjda mogu i jedan dan kao penzioner sa samo 10.000 KM u džepu. Treba živjeti junački i kao da je svaki dan posljednji. Ne treba se samo kretati u komfor zoni, jer se na taj način čovjek ne osjeća živim. Preživjet ću ja taj jedan dan kao penzioner i postati princ na bijelom konju svojoj dragoj Sebiji. Carpet diem”, završio je Izetbegović svoje obraćanje sa latinskom poslovicom.

Pored količine novca koju je pripremio kako bi premostio svoj najteži dan u životu, Izetbegović će ipak sastaviti spisak osnovnih namirnica koje su mu potrebne taj dan, kako ne bi dosta novca potrošio na gluposti.