Bakir Izetbegović, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dao je prijedlog rješenja situacije uhapšenog građanina Bosne i Hercegovine, studenta u Turskoj.

Naime, njegov prijedlog je da se ovaj student prijekim sudom osudi na žrtvovanje za poboljšanje odnosa između dvije države, naše bratske Turske, te na taj način učvrste postojeće jake koje imaju naše zemlje.

“Naše dvije države imaju odlične odnose. Mi, ako ih nećemo unaprjeđivati i poboljšavati, nećemo ih ni kvariti, a posebno ne zbog jednog građanina, za kojeg ne znamo ni da li je iz Općine Centar uopće. On to što je radio je sto posto tačno. Jer, pazite, ja Erdogana znam lično, on je obrazli čovjek sto posto i ne bi optužio nikoga ko nije učestvovao u napadu na državu i diverzivnim mjerama prema suverenitetu inače naše prijateljske države. To se tako ne smije raditi”, rekao je Izetbegović.

Ono na šta se još osvrnuo u svome izlaganju je da je student tamo trebao da uči, izlazi, ganja ženske i radi na što boljem ugledu BiH u Turskoj, a ne da se bavi diverzijama.

“Ne znam ošta mu je bilo da to radi. Da je fino učio, putovao kao što svi studenti rade, ne bi mu se to desilo. Radio na državnom udaru u drugoj državi i hajde sad Bosno moja stani iza mene kad sam uhapšen… e pa nećemo tako. Ja sam Predsjedniku&Premijeru Turske i našem velikom prijatelju predložio da žrtvujemo levata na trgu. Neka on uzme i osudi ga na koji god hoće sud, a mi ćemo da izvršimo kaznu. Može bičevanje, kamenovanje ili šetnja srama… nama je svejedno. Ovim putem želim da pokažem građanima Bosne i Hercegovine da moramo misliti na kolektivno dobro. Ovo će popraviti odnose među našim državama u mnogome, a žrtva je minimalna. Samo jedan loš student”, zaključio je Izetbegović.