Nakon što je Federalni hidrometeorološki zavod, objavio narandžasti meteoalarm, te upozorio na poplave, oglasio se i prvi u Bošnjaka koji je dao svoj komentar na to sve. On je rekao kako nema brige oko polava, te naveo razloge zbog čega tako misli.

“Pregledali smo izvještaj koji smo dobili od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, te konstatovali da nema razloga za paniku. Također sam naredio Civilnoj zaštiti i Gorskoj službi spašavanja da obustave sve započete aktivnosti, jer su u stanju pripravnosti zbog poplava. Džaba ćemo trošiti novac na mobilizaciju a nema potrebe”, rekao je Bakir Izetbegović.

Kao razlog prekidanja akcije, navodi da je Općina Centar sigurna od poplava, te da građani mogu mirno spavati.

“S obzirom na to da Općina Centar vrijedi kao deset drugih općina, nema razloga za paniku. Koga briga za sliv Bosne, Save i Une, kada Miljacka ne predstavlja prijetnju. Imamo dovoljno duboko korito, tako da nema šanse da se rijeka izlije. Dobro, možda malo na Drveniji, ali to je više onako romantično kao u pričama Miljenka Jergovića. Ništa strašno. Stanovnici ovih područja nek se snalaze kako znaju i umiju. Njihove kuće su otporne, tako da se mogu fino popeti na krov nekoliko dana, dok se voda ne povuče. Neće im ništa biti”, dodao je Izetbegović.

Rekao je da će lokalne centrale SDA omogućiti svim stanovnicima u kriznim područjima presvlake, odnosno majice SDA koje su ostale od protekle predizborne kampanje.