Neko ko bi posmatrao lik i djelo Bakira Izetbegovića bi rekao da je on zaokružen čovjek u smislu titule, statusa i finansija. Međutim sam Bakir u dubini sebe krije jedno veliko nezadovoljstvo, zato što nije imao priliku da brani domovinu na prvim linijama.

“Ja nisam kriv zato što mi je babo tada bio predsjednik, i što me sklonio od stradanja i rata. Svaki otac bi to učinio za svoje dijete, ali ja nisam tako želio. Svako večer kada legnem u krevet sanjam kako komandujem brigadom, predvodim napad, osvajam kote i kako me moja Sebija čeka kući nakon herojskog povratka sa linije. Ali ništa od toga se nije desilo jer sam bio u logistici, daleko u pozadini tokom agresije, i to sebi nikada neću oprostiti. A sada sam star za novi rat i uzimanje ovog priznanja”, rekao je rezignirani Izetbegović.

Tokom jedno medijskog obraćanja, Bakir se prisjetio ratnih dešavanja i zbog toga uživo u program pustio suzu, mušku, najtežu. Iz udruženja Zlatni ljiljani nisu mogli da sjede skrštenih ruku nakon ove reakcije.

“Mi jesmo ginuli po prvim linijama, ostavljali svoje dijelove tijela, gubili živote i pretrpili najveće traume, ali ono što je on uradio je nadljudski čin. Pustiti suzu kao muškarac uživo na TV-u, dok vas čitava nacija gleda je zaista za svaku pohvalu. Ta hrabrost, odvažnost i ponos je nešto što karakteriše najhrabrije sinove i kćeri naše domovine, zato sa pravom želimo da odlikujemo Bakira Izetbegovića počasnim priznanjem Zlatni ljiljan, za svu hrabrost koju je pokazao na TV gostovanju 30 godina nakon agresije”, poručili su iz udruženja.

Bakir Izetbegović će također dobiti i posebno priznanje za spremnost učestvovanja u prethodnim ratovima, obzirom da je preskočio kada je trebalo.