Naša stranka je pokrenula inicijativu, kojom bi se zabranila zakonski svaka vrsta negiranja genocida u Srebrenicu. Iako se očekivalo da će na ovu odluku reagovati prvenstveno stranke poput SNSD-a, prva se javno oglasila SDA, koja je osula paljbu po ovoj inicijativi.

“Mi Bošnjaci kao narod, smo gotovo svakodnevno osuđeni da trpimo neku vrstu sramote i ponižavanja, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Zar da jedna stranka u kojoj su glavni neki Kojevići ili Ćudići, pobjegulje, petokolonaši, KOS-ovci i saveznici neprijatelja, budu ti koji će inicirati bilo kakve odluke o Srebrenici i genocidu?! Mi to nećemo i ne smijemo dopustiti, jer ovo je kap koja je prelila čašu! Pravo na bilo kakve inicijative oko genocida ima isključivo SDA, i tačka”, kaže predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

SDA je ovom prilikom pozvala i SNSD da im pruži podršku, jer oni između sebe imaju jasno izdefinisane stavove oko pojedinih pitanja.

“SNSD i mi jesmo rivali, da se razumijemo, ali se poštujemo i ne petljamo se u ono šta oni zastupaju i obrnuto. Međutim, da se sada javljaju neke građanske stranke, koje će preuzimati naše odgovornosti, to nema govora! Mi smo jedini koju mogu pokrenuti ovakvu inicijativu, i samo da znate da ćemo glasati protiv nje. Gledat ćemo da ona padne na glasanju, pa kada padne, onda ćemo mi nekad u budućnosti pokrenuti istu! Ne znam tačno kada, ali čim to bude u određenom trenutku interes SDA, onda će biti na tapeti”, dodao je Izetbegović.

Pored želje da obore inicijativu, SDA želi da donese zakon da svaka druga stranka koja spomene Srebrenicu ili genocid, bude novčano kažnjena i sankcionisana.