Jučer je, u večernjim časovima, iznenadni aprilski snijeg ostavio u šoku stanovništvo BiH ali i KJKP Rad koje je završilo sa planiranim zimskim aktivnostima za ovu godinu.

Iznenadni aprilski snijeg je prouzrokovao mnogobrojne probleme i zastoje na putevima, saobraćaj je u kolapsu, napajanje električnom energijom je nestabilno, a polomljeno drveće predstavlja izvor opasnosti kako za vozače tako i za pješake.

KJKP rad je, povodom ovih nemilih događaja, izdao kratko saopćenje u kom navode sljedeće:

“Dragi naši sugrađani, ne trebate se brinuti zbog ovog snijega puno, to je snijeg koji ne ostaje, znači nije onaj ljepljivi, već je onaj što se otopi za pet-šest dana čim prvo sunce izađe. Nema potrebe da sad mi ponovo vadimo mašineriju koju smo ionako spakovali jer nam je zimska sezona kalendarski završena. Ako je došao april to znači da snijega nema i nema dalje rasprave. Ovo je neki bezze snijeg. Molimo vas da nas više ne uznemiravate dok radimo naše ljetne poslove koji nisu razgrtanje snijega i sklanjanje drveća sa puteva u hitnim situacijama. Na kraju krajeva, šta ima padati u aprilu. Mislim dobro, desilo se da je i u prošlosti padao u aprilu, tipa svake druge godine, ali Bože moj, i tad se fino otopio. Apelujemo na Vladu KS da pusti djecu da ne idu u škole i da proglasi neradni dan kako bismo hairli sačekali da se situacija sama od sebe riješi.”

Na kraju saopćenja su dodali: “Najavljeno je između 3 i 5 centimetara, a palo je između 8 i 10, negdje i 12 centimetara. Čak 49 vozila je završilo u defektu jučer jer nas nisu poslušali i ostali kući, mi se prilagođavamo situaciji i ignorišemo snijeg. Evo saobraćajnice prvog i drugog reda već su čiste i otopio se snijeg, znači može se kad se hoće sačekati.”

Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD je inače zaduženo za prikupljanje, odvoz i deponovanje otpadaka, čišćenje i pranje javnih površina, održavanje, uređivanje i izgradnju javnih saobraćajnica, upravljanje javnim parkinzima i garažama, te rad u okviru zimske službe (razgrtanje i  očuvanje prohodnosti puteva).