Zima u našu zemlju tradicionalno donosi i gripu zbog koje su bolnice mahom pune. Zgroženi ovakvim ponašanjem građana sa KCUS-a su poručili pacijentima da na preglede dolaze samo ako znaju šta im je kako bi se barem malo rasteretio cjelokupan zdravstveni sistem u našoj zemlji.

“Ja ne znam šta je sa ovim ljudima više. Svake zime imamo isti problem koji je sve gori i gori iz godine u godinu. Nekom malo procuri nos ili kihne dva puta odmah trči u bolnicu ili kod doktora. Stvaraju se gužve, a doktori nemaju vremena ni kafu da popiju. Zbog toga ovim putem molim pacijente da dolaze samo ako već unaprijed znaju šta im je ili još bolje da nikako ne dolaza. Sjedite fino kod kuće uzmite neki čaj, dekicu i bit će to dobro”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Doktori sa ove ustanove podržali su svoju direktoricu u ovom naumu i pojasnili pacijentima kada imaju pravo doći, a kada ne.

Pacijent fino dođe sa već unaprijed utvrđenom dijagnozom i onda on nama ustvari kaže šta je njemu i mi samo potvrdimo. Nemamo mi sada vremena da postavljao dijagnozu od nule, pa terapiju da dajemo i to. Najbolje bi bilo i da pacijenti sami sebi kupe lijekove koji nisu jeftini, ali šta je tu je. Mislim da ćemo na ovaj način uštedjeti dosta vremena kako bi se mogli posvetiti drugim poslovima u privatnim ordinacijama ili stranci mi koji se bavimo i politikom”, rekao je Joško Refleks, doktor sa KCUS-a.