Islamska zajednica BiH, u saradnji sa IZ Austrije, a u odgovoru na provokantne komentare austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza ponudili su ovom političaru posebnu tarifu “ako pusti bradu i skrati tole” kroz koju bi ovaj mjesečno dobijao gotovo 800€, prenijela je ÖPA.

Kako navode iz IZ, ponuda je stigla nakon šokantnih tvrdnji da “neko” “nekom” u BiH plaća kako bi se nosio u skladu sa šerijatskim pravilima.

“Mi nemamo informacija o institucionalizovanom plaćanju za ‘pokrivanje’, i ove izjave koje je Kurz iznio njemačkom Handelsblatt-u, u geopolitičkom tekstu o uticajima Ruije, Turske i UAE na Balkanu, su nas jednostavno frapirale. Zaključili smo da je jedina prava reakcija na ovo da i njemu ponudimo ovakav deal, iako ovaj biznis model nama inače ne odgovara.” objasnio je predsjednik IZ Austrije, Ibrahim Olgun ovim povodom.

Sebastian Kurz nije bio dostupan za komentar nakon upita naših novinara, a pošto je roaming skup, nismo zvali opet.

Sa zaključivanjem ovog teksta nije bilo sigurno hoće li Kurz pristati na ovu ponudu. Iz izvora bliskih alternativnim strujama u IZ saznajemo da bi na Kurzovu adresu mogla stići i ponuda da umjesto kraćih tola počne nositi nikab, ali bi u ovom slučaju dobijao samo 50% od maksimalne svote mjesečne isplate koja mu je ponuđena prvobitno.