Udruženje statističara “Statistika i ostale zbirke netačnih prosjeka” u javnost je izašlo s rezultatima nove studije u kojima su ukazali na činjenicu da prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine trenutno, u jeku predizborne kampanje, u svojim prijateljima na društvenoj mreži Facebook ima minimalno 250 prijatelja koji su kandidati na izbornim listama za lokalne izbore u BiH.

“Nakon opsežnog istraživanja koje smo izvršili u okviru naše kampanje “Istražimo sve i više od toga – nebitne činjenice za ljudske živote a tiču se izbora u BiH” došli smo do otkrića da je prosječan broj osoba koje se nalaze u krugu Facebook prijatelja građanina u Bosni i Hercegovini negdje oko 250. To konkretno znači da svaka osoba koja posjeduje ovu društvenu mrežu može izaći na izbore i ispred sebe imati veliki broj njemu poznatih kandidata. U ovom slučaju Facebook služi kao odlična mreža za promociju ideja i novih, mladih, lica koja će ponuditi svoja nova obećanja biračkom tijelu. Svi korisnici Facebooka na ovaj način mogu i da vide te nove ljude, ali i da znaju od prije koje su to oni životne fotografije postavljali, te na taj način odluče kome će ukazati svoje povjerenje” – izjavio je za naš portal predstavnik Udruženja statističara Amar Cifra.

Iz Udruženja navode da predviđaju da će na narednim izborima koji se budu održavali u Bosni i Hercegovini 2022. godine ovaj broj zasigurno biti puno veći od dosadašnjeg.