Građevinski institut “Dragan Čović” iz Nove Bile proveo je opsežno istraživanje o zidovima i njihovoj tvrdoći u raznim periodima dana. Ovaj institut došao je do zanimljivih rezultata koji pokazuju da su zidovi u zgradama najmekši za bušenje nedjeljom ujutro. Ovo istraživanje provedeno je pod pokroviteljstvom Udruženja građevinskih radnika BiH koji su na ovaj način dokazali svoje dugogodišnje tvrdnje.

“Mi smo uzeli jednu zgradu i svakodnevno bušili zidove. Testirali smo njihovu tvrdoću u raznim dijelovima dana. Došli smo do zanimljivih rezultata, pokazalo se da zid nije isto tvrd recimo u ponedjeljak oko podne i isti dan samo u vrijeme kućnog mira od 15 do 18 sati. Međutim, na opšte zaprepaštenja otkrili smo da je zid najmekši upravo nedjeljom ujutru kada narod odmara od radne sedmice i spava. Već od tamo nekih 10 sati zid postane tvrđi i teško je raditi sa njim”, rekao je Ajdin Borer, šef komisije za ispitivanje tvrdoće zidova.

Udruženje građevinskih radnika oglasilo se nakon objave rezultata o tvrdoći zidova u zgradama.

“Mi smo već godinama sumnjali da je to istina, ali sada imamo i čvrste dokaze. Sada konačno imamo razlog da bušimo nedjeljom ujutru jer činjenica je da su tada zidovi najmekšim. Jasno nam je zašto se ljudi bune, ali nije to do nas. Da su zidovi najmekši subotom navečer mi bi ih tad bušili”, rekao je Senad Hiltovka, predsjednik Udruženja građevinskih radnika.

Prema nezvaničnim informacijama u našoj zemlji planiran je novi zakon prema kojem zidovi u stambenim zgradama smiju bušiti isključivo nedjeljom ujutru, kako bi se olakšao posao građevinskim radnicima.