Istraživanje tržišta švedske firme “Jorgensons & Joystickson” pokazalo je da na Balkanu postoji značajna populacija fanova video igara, ali da se većina gejmera drži starijih, isprobanih ostvarenja.

Istraživanje je sprovedeno kako bi se mogla bolje ocijeniti želje i potrebe potencijalnih kupaca.

“Veliki lanci prodavnica opreme, konzola i igara se još nisu spustile u ove krajeve. Naš posao je bio da ocijenimo koliki je zaista tržišni potencijal zemalja bivše Jugoslavije.” objasnio je Erik Jorgenson, koordinator istraživanja.

Pokazalo se da u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i regionu postoji sličan trend. “Gejmeri” su aktivni kao i u ostatku svijeta, ali većina godinama igra iste igre. Najpopularnije igre su one objavljene između 1998. i 2004. godine. Čak 80% igra “Counter-Strike 1.6”, 74% “Warcraft 3” (DOTA uračunata), 53% “Age of Empires II” a 21% “Diablo II”.

Pored ovih na listi su se našla i ostvarenja “TES: Morrowind”, “Wolfenstein 3D” i  originalni “Max Payne”, ali gotovo niti jedan “Halo” ili “Battlefield” koji su trenutno hit u svijetu.

Broj ‘gejmera’ na Balkanu je za red veličine veći od broja prodanih igara, što potencijalne investitore plaši.” rekao je Eric Joystickson, asistent koordinatora istraživanja, i naglasio da je piraterija i dalje veliki problem u regionu.

Šatro info je otišao do prvog kompjuterskog centra i pitao ciljnu grupu šta misli o ovome.

“Sve to što mora da se plaća, to me ne zanima. Imam ja jednog rođaka, mlađeg malo, ima neki bolji računar, očuh mu Amerikanac – on sebi skine tako te naslove pa mi priča o grafikama, pričama, takvim stvarima. Ne mogu mu objasniti da mene to ne zanima. Ja tražim ono nešto iz prošlosti.” rekao je Gile (26) koji već četrnaestu godinu igra “Stronghold Crusader” i ništa mu u životu ne fali.