Bh. zavod za statistiku objavio je listu s najpopularnijim imenima koja su roditelji davali djeci u 2018. godini. Najpopularnije ime za djevojčice, bez bilo kakve konkurencije, bilo je ime “Sine”, dok je za dječake najpopularnije ime “Ahmed” kog slijede “Daris” i “Emir”. Ovo najpopularnije ime u Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama regiona nosi čak svaka druga djevojčica, dok ga iz milja kao nadimak dobije svaka djevojčica.

“Ovo ime je zaista najčešće ime koje je ikad bilo iskorišteno na našim prostorima. Valjda roditelji iz toliko velike želje da imaju sina koriste ovu riječ da bi opisali svoje kćerke. Doduše svakako ovo ime nerijetko koriste i oni roditelji koji su jednostavno neutješni zbog činjenice da nemaju muškog potomka, pa na taj način liječe dugogodišnje frustracije izazvane ovom nezavidnom situacijom u koju su upali. Kako god, moramo naglasiti da je ovo jedino ime koje nije zabilježilo pad u intenzitetu korištenja kroz stoljeća što nam govori o dubokoj tradiciji koja je usađena u naš narod i naravno dubokom poštovanju tradicije koje postoji kod nas u svim sferama i aspektima života” – izjavio je za naš portal Nemanja Sin, predstavnik Zavoda za statistiku.

Zavod za statistiku ohrabruje sve nove roditelje da održavaju tradiciju davanja ženama imena “Sine” i da se ponosno drže svih principa koje nam patrijarhat godinama uz mnogo ljubavi i brižnosti nameće iz dana u dan.

Ja naprosto obožavam svoje ime, tako je androgeno i autentično i predivno. Baš se osjećam posebno i kao da vrijedim više od bilo koje druge žene, jer ono realno imam muško ime i cijene me kao muškarca u familiji” – izjavila je za naš portal Sine Senada.