Uprava grada Istočno Sarajevo je na vanrednoj sjednici o novim načinima prihoda u budžet raspravljala je o slučaju gdje Uprava grada Sarajeva naplaćuje za korištenje imena Sarajevo koje koriste kompanije, organizacije ili Facebook stranice. Na ovoj sjednici se raspravljalo o tome koliko federalno Sarajevo raspolaže ekskluzivnim pravom na ovo ime, s obzirom na činjenicu da i grad Istočno Sarajevo ima Sarajevo u svome imenu. Donesena je odluka da se potražuje 49% prihoda od naplate ove usluge.

“Super je ova inicijativa kolega iz federalnog Sarajeva. Nismo mi znali da to može. Baš smo se obradovali. Još kad je neko došao na ideju da ustvari i nama sljeduje dio prihoda, jer nije samo Sarajevo Sarajevo, nego je i Istočno Sarajevo Sarajevo, mi smo odmah sazvali sjednicu. Ukoliko nam ne dozvole polaganje prava na ovo, mi ćemo krenuti u pravni postupak, jer prema svim pravilima vjerujemo da nam pripada dio tih sredstava i to u omjeru 49%”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković.

Kako nezvanično saznajemo, Istočno Sarajevo planira da zaštiti i pod svoje vlasništvo stavi riječ “istočno” i sve njene varijacije, kako bi, i osim ovoga na koji polažu pravo, ostvarili i dodatni prihod.

Istočno Sarajevo će tražiti korisninu od Istočnog Timora, države u Aziji, naknadu za Istočni Grijeh koju će potraživati od katoličke crkve, te naknadu za ime Istočni Frizi, skupinu naroda, a ovu naknadu planiraju da plati Kraljevina Švedska. Ime Istočni Slaveni će dati besplatno na korištenje braći Rusima, jer je tako naloženo iz Kabineta Predsjednika Republike Srpske.