Studentski informacioni sistem koji je uveden na Univerzitet u Sarajevu prije nekoliko godina zamišljen je kao jedan od alata koji će pomoći studentima fakulteta Univerziteta u Sarajevu da što lakše privedu svoje visoko (besplatno) obrazovanje kraju. Zamišljen je kao jeftin, kvalitetan i pouzdan sistem koji bi smanjio velike redove ispred šaltera studentskih službi i koji bi omogućio studentima brže i lakše prijave ispita, informisanje o ocjenama, prikupljanje uvjerenja, te koji bi smanjio potrebu da studenti uopće dolaze na fakultet po pristupačnoj cijeni od 40 KM godišnje.

Nažalost, kako nam javljaju studenti sa terena, situacija je daleko od idealne, a sam ISSS umjesto da bude alat koji olakšava studiranje zapravo je postao jedan od glavnih razloga zbog kog studenti ne završavaju fakultete uopće.

“Naime, čekanje u kilometarskim redovima iako su već platili upotrebu online sistema je nešto što naši studenti jednostavno ne žele da opuste sebi i zbog toga često ne prijave ispite niti ovjere semestar. Ako je Bolonja onda fakultet treba biti kao malo duži kurs gdje studente nećemo zamarati bilo kakvim dodatnim obavezama.”, za naš portal je izjavila predsjednica Asocijacije za studente STUDENT.

Amir Vječni Brucoš kaže: “Ma jašta ću ići na studentsku, čekati sat vremena, kupovati prijavnice i popunjavati ih samo da mogu izaći na ispit kad sam već dao silne pare na sistem kad sam se upisivao. Boli me đon. Ovo samo ovdje ima da moram i na ispit izlaziti i prijavljivati ga. Dok god postoji ISSS ja fakultet završavati neću!”

Neki od problema koje su nam spomenuli studenti su često padanje sistema, gubljenje uredno prijavljenih ispita, nemogućnost  dobivanja potvrda, te nužnost da se i pored postojanja sistema ide ponovo na vrata studentske službe.

Iz Asocijacije STUDENT nam naglašavaju da sve veći broj studenata odbija da koristi ovako loš sistem i da zbog toga zapravo ne spremaju i ne izlaze na redovne ispitne rokove.