Prije nekoliko dana je nastupila godina svinje po kineskom kalendaru. Oštre osude su odmah stigle iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, te traže da se hitno reaguje po tom pitanju.

“Ovo je krajnje neprihvatljivo za većinu stanovnika naše zemlje. Znamo da u našoj zemlji postoji određeni broj stanovnika koji dolaze iz Kine i sličnih zemalja Azije, ali je naziv poprilično degutantan. Savjetujemo da ili ukinu ili promijene naziv u nešto prihvatljivo svim građanima naše zemlje”, rekao je reis ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein Kavazović.

Zahtjevi su da se ili ukine ili promijeni u nešto prihvatljivo za sve, te da niti jedan praznik ne treba vrijeđati one koji to ne slave.

“Mogu promijeniti u godinu svaštojeda ili domaćih životinja, te tako izbjeći negativne komentare na praznik. Iako mi ne vjerujemo u to, jako je glupo kada nam neko kaže da je trenutno godina svinje. Bolje bi bilo da je godina domaćih životinja ili svaštojeda, ili nešto slično tome. Ovo je čisto dobronamjerni savjet kako bi se popravljao međunacionalni odnos u našoj zemlji”, dodaje Kavazović.

Ni udruženja za zaštitu životinja nisu ostala bez komentara, te poručuju kako je nehuman čin koristiti životinje u bilo kakve svrhe. Oglasila se i svjetska unija vegana, koji kažu da je krajnje neprihvatljivo da budu diskriminirani na ovaj način, te da bi se ovogodišnji praznik mogao preimenovati u godinu blitve ili kajsije.