Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine na današnjoj plenarnoj sjednici razmatrao je načine rješavanja pitanja paradžemata.

“Strateški smo pristupili pitanju legalizovanja paradžemata i njihovom uvrštavanju u redovni establišment Islamske zajednice. Shvatili smo da je jedini način da prevaziđemo tu krizu koju nam oni stvaraju da na nivou Federacije koaliramo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Drugog izbora mi nemamo”, rekao je reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović rekao je da su do ove odluke došli nakon burne rasprave i razmišljanja šta bi ta koalicija mogla donijeti i Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na koncu, kaže Kavazović, i šta bi to donijelo Bosni i Hercegovini i miru u regionu.

“Mi znamo da se bosanski put već stoljećima poziva na inat, i da nas je sve inat održao u životu i sačuvao od istrebljenja. Nadam se da će im nakon ovog prijedloga sinuti u glavi, da će im proraditi inat, i da će se konačno pridružiti. Ne znam ni šta više da kažem, ni čime više da ih uplašim”, poručio je reis Kavazović.