Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je izdala vaučere za građevinske firme i buduće tendere za izrade svih građevinskih radova – autoputeva, puteva običnih, predizbornih građevinskih radova u ulicama i mahalama, ali i na većim saobraćajnicama, kao i zgrada, transverzala i trotoara.

“Mi smo se odlučili da izdamo 10 vaučera do kraja Ramazana, kao našu akciju na građevinske radove. Cijena će kretati od 1000 KM pa naviše, a pravo učešća u aukciji imaju sve građevinske firme i izvođači radova koji planiraju aplicirati na tendere za građevinske radove u javnim institucijama”, rekao je Reis ul ulema Islamske zajednice BiH, Husein Kavazović.

Procenat od svake kupovine će dobiti glasnogovornik i začetnik ove ideje Sadik Ahmetović, jer, kako kažu, Islamska zajednica Bosne i Hercegovine poštuje autorska prava i intelektualno vlasništvo.

Naime, sistem po kojem će raditi vaučeri jeste da će na svakom vaučeru pisati određeni broj sura koje se predlažu za učenje na namazima istihara i tačno koje sure za koje određene tendere. Spram toga će građevinske firme znati na koji tačno tender će koja firma da dobije, pa tako, ukoliko to nije njihova firma da se ne trude da apliciraju za posao, jer ga svakako neće dobiti.

“Ovo je super inicijativa koja će nam omogućiti da se ne peglamo sa slanjem aplikacija na poslove koje unaprijed znamo da nećemo dobiti. Mi smo ljudi od praktičnog rada i struke, pa nam te administrativne stvari uvijek teško padnu. Provedemo mnogo vremena na njima i na kraju ne bude ništa. Ovako lijepo unajmiš nekog, daš mu vaučer, on otklanja i unaprijed se zna gdje treba, a gdje ne treba konkurisati”, rekao je Adil Mistrija, zidar.

Ukoliko se projekat pokaže uspješnim, Islamska zajednica BiH će pokušati i sa istiharama za druge sektore, a kako saznajemo, zbog ekspanzije tržišta, prvi u redu će najvjerovatnije biti sektor informacionih tehnologija.