Iz OHR-a je danas stigla zabrinutost kakva nije u proteklih nekoliko decenija. Valentin Inzko je sazvao vanrednu press konferenciju, kako bi oštro iskritikovao posljednje izjave Milorada Dodika.

Sve smo mogli pretpostaviti, ali da će Milorad Dodik biti taj, koji će propagirati prosperitet i pomirenje u ovoj zemlji, to ni u najluđim snovima nismo mogli sanjati. To duboko udara na moj posao ovdje i remeti sve planove OHR-a. Mi smo u Dodiku vidjeli jednu jaku, sposobnu i istrajnu političku figuru, koja može adekvatno držati podignute tenzije među političkim opcijama i narodima u Bosni i Hercegovini. Ovim nije samo ugrožena nemogućnost pomirenja u ovoj zemlji, te da ona i dalje ne ide naprijed, već je ugrožen i moj posao. Čemu potreba za visokim predstavnikom u ovoj zemlji, ako političke elite odluče da rade zajedno za kolektivni razvoj društva”, ističe Inzko.

U OHR-u razmatraju alternativnu opciju, ukoliko bi Dodik zaista nastavio s politikom pomirenja i progresa.

Ako se ovako nastavi, mi ćemo morati pronaći drugu političku struju, koja će biti spremna da drži ovu pat poziciju. Mi i dalje duboko vjerujemo da će se u Dodiku probuditi nešto, te ga vratiti na stare staze na kakvog smo navikli. Ukoliko ne, bićemo primorani da indirektno na vlast dovedemo nekoga mlađeg, željnog vlasti, profita i podjela. Ovakvo uređenje i klima u ovoj zemlji je idealna da se ispunjavaju globalni ciljevi, te prava uloga Bosne i Hercegovine. Ona mora ostati proizvođač pametnih i sposobnih ljudi koje ćemo distribuirati po zapadnim zemljama, kako bi radili za progres svojih novih domovina”, dodaje Inzko.

Još uvijek nije poznato koja bi to politička opcija mogla biti zamjenska, ako Dodik nastavi sa ovakvom vrstom propagande i pristupa.