Radnici na crno veliki su problem za ekonomiju naše zemlje. Obzirom na veliki broj penzionera, a mali broj zaposlenih ovo bi kroz koju godinu moglo postati nepremostiva prepreka. Zbog svega toga kantonalne inspekcije danas su se dogovorile i objavile dozvoljeni broj radnika na crno po glavi privatnika.

“Mi smo kroz naš rad utvrdili da više od 50% radnika u našoj zemlji radi na crno i to je veliki problem. Novca ionako nama u budžetu i to je još jedna od problema. Na ovaj način ako ne prijavite radnike vi ugrožavate ekonomiju cijele država što nimalo nije dobro, Zbog toga samo mi danas fino sjeli zasukali rukava i dogovorili se da odredimo dozvoljeni broj radnika na crno po glavi privatnika. nismo mi sada tu neke babaroga pa da sada kažnjavamo privatnike za svakog radnika na crno, ali neki red mora postojati”, rekao je Arnel Značka, inspektor iz Sarajeva.

Kantonalne inspekcije objavile su da je od sada dozvoljeno tri radnika na crno po glavi privatnika, a sve preko tog broja će se morati sankcionisati.

“Ako imate firmu od deset radnika mislimo da bi fer bilo da ih barem sedam prijavite. Tako dolazimo do broja od tri radnika na crno što je nekih 30%. Mislimo da je ovo skroz fer i pošteno sa naše strane i da bi se privatnici trebali pridržavati ovoga. Na sto radnika to vam dođe čak trideset radnika na crno za koji ne morate plaćati poreze i sve to što ide. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje privatnika i zajedničkim snagama malo pojačati ekonomiju”, rekao je Fuad Kazna, inspektor iz Zenice.