Uprava za indirektno oporezivanje i inspekcije sve koje postoje i koje se mogu okomiti na prosječnog sarajevskog robovlasnika i elitnog vlasnika kafane, kafića ili restorana najavili su vlasnicima ugostiteljskih objekata kod kojih će dolaziti u kontrole datum, sat, predmet kontrole, koji će papiri biti traženi, intenzitet pretrage, te šta će inspektori nositi na sebi tokom vršenja inspekcijskog nadzora.

“Vrijeme je da se u rad inspekcije unese malo više discipline, reda, rada i svih tih nekih stvari koje treba, u suštini, da odlikuju jednog vrsnog inspektora. Ne mogu oni samo da ulete u ugostiteljski objekat i da krenu pregledati stvari na horuk bez da se ljudima najave kad će doći. Pa to vam je isto kao kad idete u goste i ne najavite se nekome, pa nije uredu, zar ne? Bitno je da se ljudi mogu spremiti i da znaju na kraju krajeva s kim će da razgovaraju, moraju dobiti ime i prezime, te matični broj i adresu na kojoj živi inspektor. Ovo je sve u suštini način da se mi uskladimo s europskim standardima i da pokažemo Europi kako mi poštujemo sva ljudska prava”- izjavio je za naš portal PR inspekcije za život u Sarajevu Hamo Štela.

Iz ovog udruženja dodaju da je identifikovan veliki broj problema i nepoštivanja zakona iz oblasti plaćanja poreza državi, pa smatraju da će ovakav postupak da poboljša standarde naplate u BiH.