Općina Ilidža uskoro, kako saznajemo, uskoro raspisuje referendum. Referendumsko pitanje će biti: “Da li želite da načelnik dobije neograničeni mandat, da može da objavi rat drugim općinama po svom nahođenju, da komanduje policijom i vojskom na području općine te da bira gradsko vijeće”. Dva su ponuđena odgovora: “Da” i “Evet”.

“Ovo bi definitivno smanjilo administraciju. Ne samo administraciju, nego i troškove. Vidite li vi koliko se troši na političke kampanje kad su općinski izbori? Jedan plakat za jedan dan košta minimum 50 KM. Ovom odlukom bi se to izbjeglo i te novce bismo mogli preusmjeriti na neke druge, mnogo korisnije stvari”, rekao je Senaid Memić načelnik Općine Ilidža.

Osim politike, tražili smo i mišljenje građana.

“Nema tu ništa sporno. Ova općina redovno izražava svoje mišljenje isto, tako da vjerujem da bi ovo samo pojednostavilo proces i uštedjelo pare. S druge strane, ionako se građani ne bave politikom, a izlaznost je manja od 50%. Nema potrebe. Ovako fino, jedan načelnik, jedna općina, svi za jednog, jedan za sve”, rekla je Amina Ahmetspahić.

“Türkiye’de nasıl geçtiğini gördük. Hiçbirşey değişmedi. İnsanlar biraz protesto edecek ve bir süre sonra bir adam tarafından yönetilen tam işlevli bir ülkeye sahip olacağız. Neden Ilidža’da yapmıyorsun?” rekao je Ahmet Yilmaz.