Brojne objave i fotografije s hrvatskog primorja na društvenim mrežama potaknule su raspravu na temu visokih cijena tokom sezone. Najviše reakcija ogorčenih turista bilo je zbog naplaćivanja suludih stvari na plažama, od takozvanog palmseta, do običnog hlada pod kakvim grmom ili maslinjakom.

Domišljati ugostitelji sa susjednog nam primorja za dvije ležaljke u hladu traže 50, pa i više od 100 kuna. Cijene u restoranima su također višegodišnja tema i jedan od najvećih razloga nešto lošije sezone ove godine.

No, ovakve su ponude ponukale i građane Neuma da u špici turističke sezone razmisle o svojoj ponudi. Zakazana je i hitna sjednica Općinskog vijeća Općine Neum, na kojoj je grupa vijećnika predložila izmjenu cjenovnika/cjenika na plažama. Ugostiteljima i koncesionarima je naređeno da se u skladu s infrastrukturnim mogućnostima neumskih plaža počne naplaćivati i hlad.

Prijedlog je brzo naišao na odobrenje načelnika, ali i građana jedinog primorskog grada u Bosni i Hercegovini. Odštampani su i novi cjenovnici, cjenici i price currenti, pristupačni različitim turistima i uzrastima.

Set ležaljki – 20 KM

Set ležaljki s novinama za pokrivanje glave – 22 KM

Set hotelskih peškira pod reklamnim suncobranom – 25 KM

Set ležaljki pod reklamnim suncobranom – 30 KM

Set ležaljki pod palmom – 40 KM

Komunalnim djelatnicima naloženo je da hitno postupe po odluci Općinskog vijeća i već do narednog dana na sve transparentnije palme, morske borove i masline u gradu okače nove cjenovnike/cjenike. Međutim, po izlasku na teren radnici su brzo došli do zaključka da Neum zapravo nema hlada.