Zbog table na graničnom prelazu, koja je postavljena čak 90 metara dublje na teritorij Hrvatske od predviđenog, vlasti naših zapadnih susjeda su rano jutros poslali zahtjev NATO savezu da intervenišu zbog ovog nemilog događaja.

Upoznati smo mi s tom njihovom perfidnom politikom koju sprovode od početka devedesetih godina. Na jako suptilan način uzimaju ono što im ne pripada i misle da mogu raditi s Hrvatima kako im je volja. Ako su navikli da u Bosni i Hercegovini Bošnjaci mogu manipulisati Hrvatima, neka budu sigurni da u Hrvatskoj to ne mogu. Mi već decenijama pokušavamo ukazati na anomalije koje se tamo dešavaju, ali ovo je kap koja je prelila čašu. Molim NATO savez da ovoj tiraniji stane u kraj”, rekao je Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske.

Milanović nije jedini koji je podigao glas protiv ovog čina, te je dobio punu podršku od Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

“Vidite sada s kakvim problemima se mi susrećemo već 25 godina! Oni samo što nam još nisu počeli ulaziti u kuće, a i to je pitanje dana kada će. Podržavam inicijativu da konačno NATO pakt interveniše po pitanju ustrojenja Federacije Bosne i Hercegovine, jer smo mi ispucali sva ostala demokratska sredstva za rješavanje ovog problema”, riječi su Dragana Čovića na ovaj potez Milanovića.

Hrvati iz HDZ-a BiH su spremni da čak NATO bombe udare i po njihovim kućama, samo kako bi se konačno riješio spor oko podjele teritorije i vratio balans među narodima.