Ljetovanje u Hrvatskoj je uveliko započelo, a turisti iz svih krajeva svijeta pristižu kako bi svoje osvježenje u toplim danima pronašli na obali Jadrana. Zbog velikog interesovanja je porasla i potražnja za ugostiteljskim radnicima, kojih nikada nije dovoljno u sezoni. Pretežno radnu snagu dobijaju iz Bosne i Hercegovine, zemlje čije turiste najčešće tjeraju kada dođu na ljetovanje.

“Trenutno u našoj evidenciji postoji blizu 800.000 ugostiteljskih objekata po Dalmaciji i Istri. Taj broj je gotovo nemoguće namiriti po pitanju radne snage, te smo primorani da i ove godine angažujemo sezonske radnike iz drage nam susjedne Bosne i Hercegovine. Za sada se otvorila potreba za dodatnih 3.000 radnika kako bi zadovoljili jednu poprilično delikatnu stavku ugostiteljske djelatnosti”, rekla nam je Mara Maestral, šefica odjela turističke zajednice za turiste iz Bosne i Hercegovine.

Uposlenici ne moraju imati radno iskustvo kao konobari i šankeri, jer te djelatnosti uopće neće obavljati tokom radnog perioda.

“Nama su potrebni ljudi koji će tjerati goste iz kafića. Kada primijete grupe gostiju koji su došli tu da potroše nekoliko stotina kuna u minuti, njihova je dužnost da ih otjeraju iz ugostiteljskog objekta. Draže nam je da imamo male grupice koje mnogo ne zanovijetaju, nego ovako neke ljude koji će nam slomiti osoblje, a i nas. Znate, nije lako, valja stalno naručivati od dobavljača da donesu ta neka pića, te im stavi led, te ovako, te onako”, dodala je Mara.