Druga sezona Černobila je već dogovorena za snimanje u Zenici, ali producenti planiraju već i treću sezonu, i to regionalnoj produkciji. Želja im je da filmska tržišta zemalja Balkana povežu, kako bi efikasnije sarađivali i kreirali veće projekte.

“Sezona Černobila u Zenici se već uveliko snima, a naši scenaristi završavaju scenarij za treću sezonu. Cilj nam je uvezati kompletnu ovu regiju u realizaciju serije, obzirom da ovo podneblje ima ogroman filmski potencijal. Iako se scenarij tek privodi kraju za treću sezonu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je već krenulo u pripreme snimanja. Deponovali su oko tri tone nuklearnog otpada na sjeverozapadnoj granici s Bosnom i Hercegovinom. Ta rekvizita neće biti korištena samo za treću, već i za završne scene druge sezone”, ističe Cage McFarlan, jedan od producenata serije.

Određeni broj otpada će biti prebačen i u našu zemlju, jer se trenutno završavaju ključne scene nove sezone.

“Oko dvije tone otpada smo namijenili dragim susjedima iz Bosne i Hercegovine. Izuzetna nam je čast što zajedno učestvujemo u još jednom projektu, i to ni manje ni više, nego iz svijeta filmske industrije. Mi smo jedni drugima najpreči i niko ti nije važniji od prvog susjeda. Naše bratske zemlje će i dalje surađivati, te im mi od srca poklanjamo ove dvije tone nuklearnog otpada, da krasi njihovu zemlju na setu snimanja serije”, rekla je Kolinda Grabar- Kitarović.

Hrvatska će deponovati nuklearni otpad u visoko sigurnim plastičnim kesama iz granapa, kako se kojim slučajem ne bi prosuo otpad na nepredviđeno mjesto.