Željko Komšić je primio emitivno pismo od Papa Franje, koje mu je sastavio prilikom leta iznad naše zemlje. Oštre poruke iz susjedne Hrvatske su odmah pristigle, ali i uz ozbiljne konkretne društvene poteze.

“Mi najstrože osuđujemo izbor Željka Komšića u susjednoj Bosni i Hercegovini, te to govorimo na sav glas. Ovo što je Papa Franjo poslao pismo Komšiću, umjesto Draganu Čoviću, koji je pravi lider Hrvata u toj zemlji iako nije izglasan zbog bošnjačkog lobija. Ako će nam Vatikan na ovaj način zabijati nož u leđa, a sve smo radili do sada što su nam rekli, mi ćemo se koliko danas odvojiti od njih. Formirat ćemo samostalnu instituciju Crkve, po uzoru na autokefalne crkve u pravoslavne crkve u istočnoj Evropi i na Balkanu. Vatikan nam više ne treba, a sami ćemo proglasiti svog vlastitog papu”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na izvanrednoj press konferenciji koju je sazvala danas.

S obzirom na to da Vatikan i pravila katoličke crkve ne dozvoljavaju ovakve poteze, Hrvati su spremi na najradikalnije mjere samo kako bi se odvojili.

“Čuli smo neke spekulacije oko toga da po pravilu ne možemo izglasati nezavisnost. Ako je to prepreka, a moguće da jeste, mi imamo opciju B. Preći ćemo svi na pravoslavlje i formirat ćemo autokefalnu pravoslavnu crkvu Hrvatske. Znamo da ćemo imati podršku Srbije i Rusije. Nama je to u pet deka razlike po pitanju ideologije, malo kalendar korigujemo, par svetaca i to je to. Danas svi izlazimo na ulice s parolama ‘Bolje vlah nego rob’, i pokažimo da smo spremni postati pravoslavci, samo da nas Vatikan više ne gazi”, dodala je Kolinda.

Također je pozvala sve Hrvate da dijele svoje statuse na društvenim mrežama uz obavezan hešteg kampanje “Bolje vlah nego rob”.