Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, danas je objavio zvanični novi termin virusa COVID-19 koji se od sada mora koristiti u Hrvatskoj. Razlog tome je unikatnost hrvatskoj jezika, kulture i tradicije, koju treba ispoštovati.

Jedna od najljepših stvari u protekle gotovo tri decenije koja nam se desila, jeste aktivan rad na proširenju našeg vokabulara. Mi imamo tako poseban jezik i kulturu, koju trebamo njegovati ne samo u školama i muzejima, već i u svakodnevnom životu. Nema potrebe da koristimo strane termine kada svaku riječ možemo reći ponosno na našem hrvatskom jeziku”, rekao je Zoran Milanović.

Umjesto riječi COVID-19, od danas će u zvaničnu upotrebu ući riječ TKOVID-19, kao izvorni oblik govora za ovu vrstu virusa.

“Vi znate da mi od završetka rata, težimo ka tome da naš jezik što manje liči na srpski, i u tome uspijevamo sve ove godine. Neka ga oni zovu kako hoće, ali mi želimo da se razlikujemo po svemu. I to ne samo od njih već i od ostalih naroda bivše Jugoslavije. Mi smo posebni i svjesni smo te posebnosti, istrajat ćemo u njoj i borit ćemo se za nju do posljednjeg Hrvata i Hrvatice u ovoj zemlji. Neka živi vječno Hrvatska”, završne su riječi Zorana Milanovića s današnjeg obraćanja.

Ni Srbija nije ostala dužna odgovor, te su naveli da je već pokrenuta inicijativa da se naziv COVID-19, promijeni u CCCCOVID-19, kako bi što bolje istaknuli svoj nacionalni ponos u borbi s virusom.