Mnogo je kontroverzi o tome šta je dozvoljeno unijeti na teritoriju Hrvatske, a šta ne. Mnogi građani BiH odlučuju se na ljetovanje baš u ovoj zemlji i zbog toga strahuju oko mogućih novčanih kazni ako probaju unijeti nešto što nije dozvoljeno. Kako bi se riješila ova misterija oglasili su se iz Hrvatske i poručili da je na ljetovanje dozvoljeno ponijeti samo kupaće gaće i peškir.

Dosta je nama više ovih iz BiH što dođu ovdje i 10 dana samo jednu paštetu. Vi njima kada otvorite gepek to je kao na pijacu da su krenuli prodavati povrće. Pun gepek paprika, paradajza, krastavaca i još kojekakvog povrća i onih plavih pašteta. To više neće moći tako jer smo sad zabranili sve osim kupaćih gaća i kešira za plažu sve ostalo što vam treba morat ćete kupiti u Hrvatskoj”, rekao je Andrej Rampa, granični policajac.

Razlog za ovakvu odluku je navodna informacija Tajne službe Hrvatske da je turista iz Kladnja boravio u Makarskoj 10 dana bez da je potrošio i jednu kunu.

“Mi hoćemo goste koji će ovdje potrošiti nekoliko hiljada eura za jedan dan, a nikako ovu sirotinju iz BiH koji jedva skupe pare za smještaj. Oni ovdje ne troše ništa i to nama uništava privredu. Zbog toga smo donijeli ovakvu odluku pa kome se sviđa neka dođe, a kome ne neka ne dolazi svakako nam takvi ne treba”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

U pravilniku koji je izdala Hrvatska još stoji da dimenzije peškira ne smiju prelaziti 10 x 80 cm kako se slučajno ne bi desilo da se dvije osobe brišu istim peškirom.