Nakon 12 godina agonije i nemogućnosti održavanja lokalnih izbora u Mostaru, konačno su se dvije strane usuglasile da se izbori ove godine održe. Međutim, naša zemlja ne bi bila to što jeste da nema problema prilikom svakog procesa. Datum održavanja izbora ne odgovara HDZ-u, te traže da glasaju odvojeno.

“CIK je pod velikim utjecajem Bošnjaka i mi smo toga svjesni decenijama i prihvaćamo to. Ove godine su stavili izbore 20. decembra, što nikako ne odgovara Hrvatima s obzirom na to da je blizu katoličkog Božića koji je nama najveći praznik, te se zbog toga moramo pripremati danima ranije. Bošnjacima nije problem na ovaj dan izaći na izbore, ali nama jeste, stoga tražimo zamjenski datum kada da izađemo na glasanje”, rekao je Dragan Čović.

HDZ želi da uvažava sve vjerske slobode, zbog čega smatraju da je fer i pošteno da oni izađu na glasanje kada Bošnjaci budu slavili praznik.

“Ako želimo da imamo ovakve nesporazume, onda je pravedno da ih imamo na sve tri strane. Bosna i Hercegovina mora biti zemlja jednakih prava a ne da je jedan narod u prednosti u odnosno na drugi. Mi bi onda izašli na izbore sad tijekom Kurban Bajrama, Bošnjake ne remetimo, a i tim činom održavamo onaj pravi duh Mostara koji želimo da imamo, a to je ravnopravnost dva naroda koja su totalno odvojeni jedan od drugog. Pa onda u konačnici možemo prebrojati glasove nekad iza nove godine i odrediti tko je dobio vlast”, dodao je Čović.

Zbog što pravednijeg sistema funkcioniranja, Čović predlaže da ukoliko se CIK složi, izbori ne budu za Bajram već pet dana ranije, baš kao što je to podešeno u terminu Božića.