HDZ je najavio novi presedan na političkoj sceni BiH. Kako su iz ove stranke rekli nakon niza neuspješnih pregovora oni će organizirati svoje izbore u septembru i traži od svih institucija da te izobre proglase kako legitimne. Ovo je samo još jedan od načina kako gospodin Čović pokušava da se domogne fotelje u Predsjedništvu BiH.

“Mi smo htjeli fino, ali izgleda da ne može. Htjeli smo da se dogovorimo kao ljudi i da napravimo taj izborni zakon koji meni garantuje poziciju člana Predsjedništva BiH. Sve ste to opstruirali i išli da Komšić zauzme to mjesto, koji je nelegitiman. Sada sam ja odlučio igrati malo prljavo zakazao svoje izbore za člana Predsjedništva BiH. Ovi izbori će mi garantovati to mjesto obzirom da ću biti jedini kandidat i siguran sam u svoju pobjedu. Pozivam sve da dođu u septembru na ovaj praznik demokratije”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

HDZ je dobio veliku podršku od SNSD-a za ovaj hrabar čin. Gospodin Čović najavio je da bi se ovaj model mogao koristiti i u budućnosti.

“Mislim zašto mijenjati dobre stvari. Nastavit ćemo svoje i molimo institucije da nas podrže u tome. Ja sam proglasio ove izbore legitimnima i uredno ću doći da preuzmem dužnost člana Predsjedništva BiH i želim da me svi lijepo dočekaju. Pored toga mislim da ćemo organizirati svoje izbore sve dok Hrvati ne dobiju mogućnost izbora na fer i pošten način. Pozivam sve da izađu na ove septembarske izbore i glasaju za mene jer druge opcije i neće biti”, dodao je gospodin Čović.