Ove nedjelje u susjednoj Hrvatskoj očekuju nas predsjednički izbori. Najveću šansu da prođu u drugi krug, kako sada stvari stoje, imaju trenutna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović i pjevač Miroslav Škoro.

Pred izbore se atmosfera polako podgrijava i u našoj zemlji, koja važi za zemlju koja bi mogla donijeti prevagu. Već su neka udruženja za nadgledanje izbornog procesa reagirala, optuživši HDZ BiH da preko svojih ljudi u biračkim odborima pokušava utjecati na pobjedu njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. No, u saopćenju koje je uslijedilo ubrzo nakon ovih optužbi HDZ BiH se ograđuju od toga.

“Ovo su ozbiljne insinuacije i optužbe. Ne znam zaista zašto bismo preko odbora pravili nekakve bugarske vozove i ugrožavali sam izborni proces. Ako ćete iskreno, imamo mi provjeren sistem koji nama prolazi već godinama. To su mrtvi. Toliko ih je pomrlo, odselilo, nestalo bez traga, da su to već tradicionalno naši najvjerniji glasači, a koji nisu ni svjesni toga. Ostalo nam je od prošlih izbora desetak hiljada mrtvih, koje čuvamo za ne daj Bože. Evo prilike, kažu ankete da će biti mrtva utrka, pa nek’ bude i doslovno mrtva”, navodi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Iz HDZ-a BiH u saopćenju pozivaju sve Hrvate u Bosni i Hercegovini da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović. Kažu, kao predsjednica Hrvatske, Grabar-Kitarović se ustrajno zalagala za prava i jednakopravnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, te da ovakav angažman zaslužuje potporu i živih i mrtvih.