Tokom filmskog festivala Veneciji, najviše pažnje je plijenila haljina Džejle Ramović. Iako nikome nije jasno kojim povodom je upravo ona otišla tamo, definitivno da je njena odjeća ponovo preuzela ulogu ambasadora naše zemlje.

“Iako ne znamo kojim povodom je otišla, ponovo svjetski mediji pišu o našoj zemlji isključivo zbog njene haljine. Toliku pažnju nisu dobili ni svi učesnici festivala i smatramo da je to velika stvar za promociju domovine. Zbog toga smo odlučili da u ime komisije, predložimo njenu haljinu za Šestoaprilsku nagradu. Nevjerovatno je da jedan komad tkanine odigra toliku ulogu u promociji kada ga nosi prava osoba”, navodi Sabaheta Pametnica, članica komisije za dodjelu Šestoaprilskih priznanja.

Ovo nije prvi put da garderoba naše popularne pjevačice bude u žiži interesovanja javnosti, zbog čega je pokrenuta i dodatna inicijativa od strane gradonačelnice Sarajeva.

“Lično sam pisala dopis da se odvoje sredstva iz budžeta kako bi se u Sarajevu ali i njenom rodnom Goraždu, otvorio muzej Džejler Ramović. Prije svega tu će biti njene haljine koje su je proslavile po svijetu, ali i ostali predmeti pa čak i fotografije njene porodice, koja je također postala popularna kroz njeno djelovanje. Grad Sarajevo želi da svim zaslužnim građanima oda počast u vidu spomenika, ulice ili muzeja, jer smatramo da nam je to dužnost kao glavnome gradu države”, istakla je Benjamina Karić.

Prema prvim navodima, muzej Džejle Ramović u Sarajevu bi se mogao realizovati preko puta Vijećnice, kako bi bio dostupan za sve turiste grada.