NASA je danas putem svog satelita za praćenje Evrope uočila jednu anomaliju, koja je na prvu prepala sve naučnike jer su mislili da je riječ o ogromnom krateru na Balkanu. Vrlo brzo se ustanovilo da je riječ o ogromnim gužvama koje su prouzrokovane zbog zastoja u naselju Marijin Dvor.

“Prepali smo se kada su nas dežurne ekipe hitno pozvale u tri sata ujutro da pogledamo snimak sa prostora Balkana. Prvo je izgledalo kao planinski vijenac, ali dosta tanje i vidi se da je riječ o djelu čovjeka. Zatim smo krenuli da zovemo da vidimo je li riječ o novom zemljotresu, koji je možda prouzrokovao krater te veličine. Nakon detaljne provjere shvatili smo da je ipak riječ o djelu čovjeka, a ne o prirodnom fenomenu, što nam je oborilo kamen sa srca jer je zaista iz svemira izgledalo ogromno i zastrašujuće”, govori Michael Dalton, šef odjela NASA-e za snimanje Zemlje iz svemira.

Već dvije sedmice Marijin Dvor je mjesto opšteg kolapsa saobraćaja, zbog obrušavanja stare zgrade koja je zablokirala dvadeset metara puta u dvije trake.

“Ko bi rekao da tako banalna stvar i glupost nemara se može vidjeti iz svemira. Umjesto da su to sredili na vrijeme i omogućili siguran transport, oni su doveli do toga da ih čitav svijet prepozna po tome. Da je riječ o Kineskom zidu pa i da se čovjek pohvali, ali kolaps saobraćaja tih razmjera nije vidljiv iz svemira ni u New Yorku. Ubuduće ćemo detaljnije pratiti sve anomalije u Bosni i Hercegovini i praviti redovni izvještaj”, dodao je Dalton.

Iako je upoređen sa Kineskim zidom, kolona saobraćaja uveliko ugrožava da pretekne ovo svjetsko čudo po dužini, jer su kolone iz dana u dan sve duže i duže.