Već nekoliko dana sarajevske ulice izgledaju kao deponije. Nadležni svaljuju odgovornost sa jednih na druge, a smeće se gomila. Da ne bi došlo do većih posljedica grupa građana organizovala je kolektivni odvoz smeća u druge gradove. Ovaj trend će se nastaviti sve dok situacija u Sarajevu ne bude normalizirana.

“Ovo je stvarno sramota. Svo ovo silno smeće nam samo otežava život. Djeca ne mogu u školu da idu, a mi na posao. Samo nam još fali neka zaraza ili štakori po ulicama da hodaju. Zbog toga smo odlučili da se okupimo i svo ovo smeće koje vidimo prevezeno u neke druge gradove pa neka se oni sa njim malo zabave. Mi više ovo ne možemo trpjeti, a koliko vidimo ni nadležnima se ne žuri da riješe situaciju tako da moramo mi”, rekao je Harun Komunalnić, predsjednik grupe građana Sarajeva za odvoz smeća.

Gospodin Komunalnić objasnio nam je na koji način i u koje gradove će se smeće transportovati.

“Pa ovako smo mislili za početak prvo smeće kupiti privatnim automobilima i voziti u najbliže gradove. Dakle isporuke smeća mogu očekivati Kakanj, Visoko, a planiramo veće ture slati i za Zenicu. Ako uspijemo i ustrajemo u svom naumu planiramo tražiti od grada jedno komunalno vozilo kako bi sa njim mogli voziti smeće u druge gradove. Akcije počinje u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima kao se građani navedenim mjesta ne bi pobunili protiv dovoženja smeća i trajati će sve dok Sarajevo ne bude čisto”, dodao je gospodin Komunalnić.