VMRO DPMNE i njihov veliki vođa Nikola Gruevski su dobili izbore. Odmah nakon pobjede ova progresivna partija najavila je buduće korake ka revitalizaciji makedonske ekonomije, ozbiljan pristup radu na evopskom putu, te pozdravila ruskog Predsjednika Vladimira Putina.

Naime, jedan od prvih koraka će biti projekat Skopje 2024, koji za cilj ima pravljenje 93.000 novih statua u glavnom gradu Republike Makedonije. Strateški plan je da se uknjiži u Ginisovu knjigu rekorda kao grad sa najviše statua na svijetu po glavi stanovnika, a budžetska izdvajanja za ovaj projekat će iznositi skromnih oko 120 miliona eura.

“Mi u biti imamo plan da za nekih 20, 30 godina svaka kuća u Skopju ima po statuu, ali od nečeg se mora početi. Ne mora to da bude nešto grandiozno kao konj, ovaj… Aleksandar Makedonski. Mogu to da budu sasvim neke manje statue pristojne veličine, možda između metar i dva, tako nešto”, rekao je Gruevski.

Novinarskih pitanja na konferenciji nije bilo, pa je Predsjednik dodao još samo da je sada prvi prioritet objaviti transparentan tender za arhitektu i izvođača građevinskih radova, jer je to vitalni interes napretka svih naroda Republike Makedonije.