Salva smijeha, uzvici, po koja ruža na putu, skandiranje i pobjednički bubnjevi, samo su djelić atmosfere, dok je kroz grad prolazila grtalica. Hiljade građana je s ponosom dočekalo svog heroja, koji će ih osloboditi ledenih okova, i konačno omogućiti da nane ne lome noge dok idu do granapa, ili da djeca ne padaju kao pačići kad idu u školu.

“Začuo sam neku buku oko 12 sati. Živim u ulici Maršala Tita, tu pored Vječne vatre. Čuo sam prvo nekoliko glasova kako viču, zatim sve više i više, dok na kraju nije nastao gromoglasni aplauz. Krenuo sam ka prozoru da vidim šta je, kad scena ko iz partizanskih filmova. Grtalica ponosno vozi ulicom dok je građani pozdravljaju. Ja sam star čovjek i sjećam se onog rata, al’ toliko slavlje nije bilo 1945. kad su partizani ušli u grad”, govori nam Marko Drvar, član SUBNOR-a i očevidac grtalice.

Iako je grtalica napravila samo jedan krug po gradu, i to kroz nekoliko glavnih ulica, građanima je ulila nadu da uskoro dolazi neko bolje vrijeme.

“Ma znate šta, nek priča ko šta hoće, meni je srce k’o džamija. Eto sve mi nešto toplo oko srca kad sam je vidjela. Pa da i ovaj napaćeni narod nešto lijepo doživi, nije to puno, ali je nama golemo. Eto samo što je malo jednu traku očistila, meni već bolje. Kakva je da je, naša je. Daće ovom napaćenom narodu vjetar u leđa, da i oni izađu na ovih 650 PM2.5 čestica i da čiste ulice na svoju odgovornost”, prokomentarisala je Mejra Pendžer, lokalni video nadzor iz ulice Logavina.

Kako saznajemo, grtalica je svoj krug završila oko 12:45, gdje je otišla u garažu, kako bi odmorila od napornog posla i gdje će čekati narednu zimu.