Grčka zbog svojih dugova već godinama ne izlazi iz financijske i ekonomske krize. Sa 360 milijardi dolara duga našla se u skoro bezizlaznoj situaciji. Ekonomska kriza uvjetovala je i društvenu, a proteklih godina dešavali su se i veliki protesti građana kao uzrok društvene krize.

Parlament ove zemlje zbog svih problema koje imaju razmatra potpuno ukidanje novca iz platnog prometa i uvođenje sistema trampe, odnosno vraćanje na sistem koji se u dalekoj prošlosti pokazivao kao odličan.

‘’Dok je trampa bila jedini platni sistem, Grčka nije bila u dugu. Građani su bili zadovoljni, nismo imali proteste, a ekonomija je cvjetala. Smatramo da će ovaj potez ponovno smjesti Grčku na kartu uspješnih zemlja i popraviti joj imidž koji sada nije zavidan’’ izjavio je predsjednik vlade Aleksis Cipras. ‘’Paradajz za kupus, auto za garsonjeru, odjeća za brašno i pšenicu, ma kako god se uspiju dogovoriti građani, radit će. Potrebno nam je malo i ako se tako budemo ponašali, krize više definitivno neće biti.’’ dodao je Cipras.

Inače, ako ova odluka prođe, Grčka će biti jedina zemlja koja više ne koristi novac, koji kako kažu im i onako ne treba i samo ih je doveo u stanje krize.

‘’Slažem se sa odlukom vlasti, ja i onako novca nemam i svakako već trampujem sve u svome životu. Tako da je ovo samo još bolje, jer će to natjerati i ostale da rade, a ja sam već razvio sistem i mislim da ću možda čak moći i pokrenuti vlastiti biznis kredita za trampe.’’ kaže Ikindis, građanin Atine i dodaje: ”Ako mogu amerikanci Trampa možemo i mi trampu.”