Menadžment preduzeća GRAS naložio je da se u svim tramvajima, trolejbusima, minibusima i autobusima koji su svakodnevno na dispoziciji građanima Sarajeva omogući po nekoliko komada kabaš sapuna.

Ova mjera, posljednja u nizu u borbi protiv naleta COVID-19, usvojena je nakon što je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem uputio hitan nalog javnim prijevoznicima da se, u cilju prevencije pojave koronavirusa, vanredno izvrši dezinficiraju vozila. Naložio je pojačano čišćenje svih vozila javnog prijevoza, uposlenika GRAS-a, ali i građana koji koriste javni gradski prijevoz.

„Jedna od inovativnih i do sada neviđenih mjera u svijetu je tehnika kabaš sapuna. Dakle, ne moraš imati ni kartu, ni kupon, ali ovih dana na ulazu bar ruke operi. Mi koji smo preživjeli rat znamo kakva je efikasnost tog kabaša. To ubija sve viruse i bakterije u sekundi, ma kakve korone, svinjske, ptičje gripe i ostale životinje, kabaš protrljati kroz šake i problem riješen“, rekao je šef odjela za javno zdravstvo u gradskom prevozu Namik Sars.

U cilju zaštite korisnika usluga kao i osoblja GRAS-a, građani su dužni da se pridržavaju preventivnih aktivnosti. Jedna od mjera koja je privremeno stupila na snagu je i prekomjerno korištenje prirodnih preparata, kao što su bijeli luk, crni luk, mladi luk, rakije domaće radinosti, dakle, sve ono što je do sada bilo strogo zabranjeno.

Građani su pohvalili inovativan pristup GRAS-a, koji je i u najtežim trenucima znao odgovoriti na probleme i izazove.

„Nas malo starije ova vozila asociraju na djetinjstvo. Ima nešto u toj nostalgiji, jer voziti se u istom tramvaju u kojem smo prije 50 godina išli na fakultet, prve sastanke, igranke, to je jedno predivno iskustvo. Sada, kada na ulazu ugledam kabaš, koji sam koristio u ratu, pa osjetim njegov miris koji udara u mali mozak, to je tek dimenzija više“, kaže Adem Mrvica, penzioner i redovni korisnik usluga GRAS-a.