Zbog činjenice da zagađenje u Kantonu Sarajevo čak 14 puta prelazi preko dozvoljenih granica, GRAS, dobrostojeća bh. kompanija koja je većinski vlasnik svih javnih prevoznih sredstava u gradu te prednjači u ekološki osvještenom poslovanju posvećenom građanima, odlučila se za potez godine.

Naime, GRAS je najavio da će, usljed visoke saturacije vazduha otrovnim materijama, zamijeniti svoja standardna prevozna sredstva- trolejbuse, minibusove, autobuse i tramvaje- konjskim zapregama.

“Dobro je znano da javni saobraćaj doprinosi boljoj kvaliteti vazduha u svim svjetskim metropolama. Ako su prevozna sredstva ugodna kao naša, korisnici se odlučuju za te vrste transporta, te ostavljaju svoja auta, koja više zagađuju zrak, kući. Mi smo odlučili ići korak dalje te ćemo zamijeniti sva sredstva koja idu na benzin sa konjskim zapregama. Ugodne su za vožnju i pokreću ih životinje, tako da, ne samo da ćemo duplo doprinijeti poboljšanju zraka u Sarajevu, već ćemo i sami uštedjeti te tako moći uložiti novac u obnovu prevoza.” – stoji u javnom saopćenju GRAS-a.

Iz GRAS-a također pozivaju da se ovaj novi način prevoza što više koristi kako bi  gužve u gradu, koje nastaju oko 4 sata i traju do 6, svaki radni dan i subotom, postale manje nepodnošljive.

“Konjske zaprege su”, dodaju, “također način da se vratimo tradicionalnom, nemodernom društvu, što je jedan od postulata GRAS-ovog poslovanja.” Naglašavajući svoj moto, homo homini lupus es, iz GRAS-a također ističu kako je borba za preživljavanje osnovni ljudski instinkt te da je GRAS uvijek insistirao da se njihovi korisnici u potpunosti identificiraju sa ovom idejom. U tom duhu, Sarajevo će postati prvi evropski grad sa konjskom zapregom, nakon više od 100 godina nestanka tih vozila. “Ovime također odajemo počast Evropi, i idemo dalje na putu za EU.”- zaključuju iz GRAS-a.

Konji, koji će biti stavljeni u promet 14.12.2016 godine, te će voziti po standardnom redu vožnje, su donacija iz Osmanskog carstva. Direktor GRAS-a je na medijskoj konferenciji naglasio kako do sada nisu bili ostvareni uvjeti za puštanje zaprega u promet, te da se čekao pravi čas, koji je globalnim zagrijavanjem i dekadencijom društva i došao.