Nakon nesreće sa sarajevskim tramvajem koji je izletio iz šina i pri tome znatno ugrozio živote, te prouzrokovao kolaps u saobraćaju. S obzirom na to da su ovakve kompanije poznate po zapošljavanju nekvalifikovanih osoba preko štele, sam GRAS lično je poslao saopćenje za javnost povodom ovog nemilog događaja.

“Sada smo i mi shvatili da je nemoguće da su nam svi vozači tesari, moleri i tapetari. Morat ćemo uposliti i nekoliko profesionalnih vozača, kako bi obezbijedili koliku toliku sigurnost prilikom prevoza. Gledat ćemo da ispunimo neku minimalnu normu koja se zahtjeva zakonom. Svakako imamo velike probleme sa sugrađanima, ne vjeruju nam, osuđuju naš rad i jedva čekaju pogodan momenat da nam upute kritiku. Tome moramo stati u kraj konačno.”, rekao je Redžep Mušanović, šef odjela za javnost kompanije GRAS.

Norma koja će biti postavljena da na pet vozača primljenih preko štele ide jedan kvalifikovan za taj posao, te će on voditi računa o jedinici kojom bude rukovodio.

“Svaki vozač, iako neiskusan, će od sada imati mentora profesionalca, kojeg će u svako doba moći nazvati ukoliko vidi da ima problema s nečim. Dakle ako vidi da se nešto dešava s vozilom, morat će ga zaustaviti momentalno, te kontaktirati svog mentora kako bi im on pomogao da riješe problem. Mentori će također preuzimati ove ključne vožnje tramvajem od sedam ujutro do 11 te od četiri do šest sati poslijepodne, kada je saobraćaj i frekvencija saobraćaja najveća”, dodao je Mušanović.

Tramvaji će pored nadležnosti mentora, biti pojačani s paketima prve pomoći za svaki slučaj, te s multikonfesionalnim hamajlijama kako bi se preventivno smanjila mogućnost saobraćajnih nesreća.