Poslijepodnevni kolaps saobraćaja u Sarajevu je problem koji gotovo nema rješenje. Preveliki broj automobila, nedostatak zaobilaznih puteva, jednostavno prave gužve i koje između ostalog remete javni prevoz. Srećom kompanija GRAS je pronašla rješenje za transport svojih putnika.

“Bilo bi svima mnogo lakše kada bi manje koristili automobile, a više javni prevoz ili vozila poput bicikala. Zbog ogromnih gužvi, i sam javni prevoz je u ogromnim problemima, često kasnimo po redu vožnje, građani se bune, ta kašnjenja prouzrokuju remećenja u saobraćaju i tako u krug. Zato smo se odlučili da napravimo jedan veliki iskorak, možemo slobodno reći revoluciju u javnom prevozu, kako bi našim građanima osigurali adekvatan transport na vrijeme”, navodi Zijad Remiza, projektni menadžer kompanije GRAS.

Ovaj projekat bi dugotrajno riješio problem, ali za realizaciju istog su potrebne ogromne investicije za koje GRAS trenutno nema novca.

“Slabi smo sa novcem za realizaciju projekta, ali smo srećom već našli određeni broj investitora koji bi to finansirali. Plan je da kroz Sarajevo umjesto tramvaja prolazi žičara, tako da građani ne bi morali trpjeti posljedice zbog gužvi u saobraćaju i zastoja. Jeste da za to moramo napraviti kompletnu novu infrastrukturu, visoke stanice sa liftovima, traku za žicu, ali korak po korak. Bitno je imati ideju”, dodao je Remiza.

Trenutne tramvajske stanice bi bile porušene, a na mjestu njih bi se izgradile viseće stanice na visi od nekih 20 metara, na koje bi žičare stajale i kupile putnike.