KJKP GRAS Sarajevo je na jučerašnjoj aukciji za prodaju tramvaja zbog poreskih dugova, odbio potencijalnim kupcima da vide tramvaje prije nego ih kupe. Na to su kupci reagirali odustajanjem od kupovine.

Naime, kompanija Oslobođenje i kompanija Tola Company su odustali od kupovine nakon što je uprava GRAS-a odbila da dadne robu za kupovanje na uvid.

“Mi ne znamo šta je ovdje bila ideja. Da kupimo stvari koje nismo vidjeli. Radim već godinama u svijetu biznisa i nikad nisam čuo za takav slučaj, tako da smo odustali od kupovine”, kratko je komentarisao Edison Pavlović iz Oslobođenja.

Iz uprave GRAS-a su objasnili i zašto nisu dali da potencijalni kupci vide robu prije kupovine.

“Mi smo imali malu zakusku, bilo je nekog mesa, nešto malo sira i kosine. Ruke su nam se umastile, a agencija koja je radila ketering nije dostavila salvete. Tako da smo odlučili da kupci ne vide tramvaje, nego da moraju kupovati na neviđeno. Mnogo košta pranje jednog tramvaja i mi smo to obavili prije licitacije. Sad bismo mi to opet morali prati kad bi to gospoda ispackala masnim rukama, a mi tih para nemamo”, rekao je anonimni upravljač GRAS-a.

Iz GRAS-a su također poručili da bi ovaj biznis model mogli patentirati ukoliko se pokaže kao uspješan.

“Prvi nam je put, pa nismo uspjeli. Ali ko je uspio iz prvog puta. Eto znate da ni onaj Stiv Gejts nije od prve uspio. Sada ćemo probati to nekoliko puta. Zamislite kako je to super sistem. Vi ponudite na aukciju stvar koju niko ne vidi i date im da se oko toga nadmeću i onda kad dođu tamo vi im date šta god vi hoćete, jer naravno nisu vidjeli šta kupuju. To bi mnogim firmama povećalo profit”, dodao je anonimni upravljač iz GRAS-a.