Preduzeće GRAS koje je u velikim finansijskim problemima i prijeti mu gašenje na današnjoj sjednici došlo je do zaključka da bi bilo najbolje početi naplaćivati karte i pješacima. Kako kažu ova odluka je ključna za opstanak GRAS-a i nadaju se da će građani Sarajeva poštovati ovu odluku.

“Mi smo donijeli novu odluku da naplaćujemo kate pješacima. Cijeli proces bi trebao biti vrlo jednostavan. Postavit ćemo svoje ljude ispred svakog ulaza u zgradu koji će naplaćivati karte čim netko odluči da napusti zgradu u kojoj živi. Također postojat će mogućnost kupovine i mjesečne karte za one ljude koji imaju potrebu svaki dan da napuštaju zgradu”, rekao je Mirko Guma, glasnogovornik GRAS-a.

Građani Sarajeva nisu zadovoljni ovom odlukom te se nadaju da mi GRAS mogao smisliti bolji način kako doći od novca. U nekim zgradama su već odabrani najbrži stanari koji će ilegalno bez kupovine karata pokušati da odu do supermarketa i kupe hranu za cijelu zgradu.

“Kako smo mi saznali karte na pješake neće biti nimalo jeftine. Pojedinačna karta bi trebala biti 5 KM dok bi mjesečna koštala oko 300 KM. Mi kao stanari morali smo se snaći. Neke zgrade su već počele s kopanjem tunela do najbližih trgovina”, rekao je Harun Ulaz, predsjednik udruženje stanara grada Sarajeva.

Iz GRAS-a su poručili da će na terenu biti i kondukteri koji će provjeravati svakog pješaka. Također moguće su i racije u šoping centrima ili bankama kako bi se ustanovilo ima li svako od pješaka kartu.