KJP GRAS se nalazi trenutno u najvećoj krizi u protekle tri decenije. Uposlenici ne dobijaju plate, prijete štrajkom glađu i kolektivnom obustavom saobraćaja. Danas su se predstavnici sindikata ovog preduzeća sastali s Edinom Fortom, kako bi pokušali pronaći konačno rješenje ovog problema.

“Naša kompanija svake godine bilježi ogromne minuse. Poslodavci koji nas vode ne prave dobar biznis plan, mi dobijemo budžet, ali se on potroši na totalno pogrešan način i zato smo sad gdje jesmo. Evo za nekoliko trenutaka imamo sastanak s premijerom Fortom da pokušamo pronaći zajednički jezik. Ukoliko ovo ne urodi plodom, gotovi smo. Svi idemo u štrajk glađu i obustavit ćemo saobraćaj”, kaže Memnun Karta, predsjednik sindikata KJP GRAS.

Zahtjev koji upućuju prema premijeru je jednostavan, da se pod hitno omogući alternativni pristup zaradi novca, ali da taj oblik zarade ne ide preko leđa radnika.

“Osmislili smo sistem da svaki građanin koji ima privatni automobil, plati kartu iako se vozi automobilom. Dakle faktički svaki put kada krenete upaliti automobil, morate platiti kartu. Potrebno bi bilo instalirati na svakom parking mjestu aparat za kupovinu karata, i pored parkinga koji platite da morate platiti i kartu. Ja mislim da je to pošteno, svakako se šveraju po tramvajima kad se voze”, dodaje Karta.

Također dok ne dođe do takozvanog protoka novca, radnici GRASA neće ići na posao nekoliko mjeseci, kako bi vidjeli da li ovaj sistem zarade ima efekta.